utorak, 26. travnja 2016.

THAI MAČKA

Thai mačka (stari tip sijamske, tradicionalna sijamska, klasična sijamska) je nova klasifikacija jako stare prirodne pasmine mačaka iz Tajlanda (nekadašnjeg Sijama) po imenu Wichien-maat, što u prijevodu s tajlandskog jezika znači "Mjesečev dijamant". Prvi pisani dokument o ovoj pasmini, rukopis "Tamra Maew" (u prijevodu "Pjesme o mački") datira oko 1350. godine.

Prve primjerke te pasmine, Pho i Miu, donio je u Veliku Britaniju 1884. britanski konzul general Edward Blencowe Gould i nazvao ih Sijamske mačke. Izložene su zajedno sa 3 potomka na izložbi mačaka u Londonu 1885. i tako je počeo vrtoglavi uspon ove pasmine na zapadu. 


50tih i 60tih godina 20. stoljeća, uzgajivači i suci su mjenjali originalni izgled ove pasmine pa je dobivena izrazito duguljasta tanana glava i tijelo, i ogromne uši. Originalna sijamska mačka skoro je nestala. 

Radi očuvanja originalne genetike ovih mačaka, stari tip sijamske mačke klasificiran je kao Thai i ustanovljen je standard ove pasmine od strane TICA asocijacije  2007. godine, a zatim i asocijacija WCF i CFA, da bi na kraju, u 2014. Thai kao pasminu priznala i objavila standard i FIFe asocijacija. 



1999. osnovan je klub Preossia koji je također dao standard i načela uzgajanja. Kasnije su osnovani i klubovi uzgajivača Thai mačaka u Italiji, Rusiji i Americi kao i International Thai Cat klub.


Tijelo Thai mačke je mišićavo, elegantno,  srednje duljine. Glava je oblika jabuke, profilna linija je izvijena s umjereno izraženim stopom, donja vilica je poravnata sa gornjom, uši su srednje veličine i široko postavljene. Oči su bademaste, intenzivno plave boje. Rep je umjereno dugačak i ravan do vrha. Dlaka je kratka, svilenkasta  i pripijena uz tijelo, bez podlake.

Tai mačka je u osnovi krem bijela, a na krajevima tijela, ušima, njuški, nogama i repu tamnije boje. Takva obojenost zove se pointed i to je jedna vrsta parcijalnog albinizma, koji se manifestira mutacijom gena koji proizvode enzim tirozinazu. Upravo ta mutacija sudjeluje u stvaranju tamnog pigmenta melanina. 


Ovaj enzim je osjetljiv na temperaturu tako što ne funkcionira na tjelesnoj temperaturi, a na nižim temperaturama proizvodi melanin, tako da su samo hladniji dijelovi tijela (uši, nos, rep i noge)  tamni. Mačići se rađaju bijeli, a već sa 4 tjedna može se vidjeti koje su boje. S godinama mačke postaju sve tamnije. 





Mačke koje žive u hladnijim podnebljima su također tamnije od onih koje žive u toplijim . Osnovna boja pointa je seal point - skoro crna. Postoje i blue point – siva, chocolate point - smeđa, red point – narančasta, krem point i lila point kod koje su na pointovima gusto izmješane siva i krem dlaka. Također pointi mogu biti tigrasti ili kornjačevina u svim bojama.





Tko jednom uzme Thai mačku, zauvijek ima ovu pasminu. Vrlo su inteligentne, i često se vezuju za jednu osobu. Jasno pokazuju svoje želje i prohtjeve, ali i svu ljubav prema svom ljudskom biću ili članovima svoje mačije porodice. 


Fizički su vrlo aktivne. Moguće je čak naučiti ih da donose igračke i da preskaču prepreke ili da savladaju agylity poligon. Pokazuju želju da komuniciraju sa ljudima. Ako se naljute na nekoga kažnjavaju ga fizički ili obilježavanjem njihovih stvari mokraćom.






Znaju ignorirati onoga tko ih je  ostavio na duži period. Glas im je jak i prodoran sa čitavim nizom različitih zvukova koje proizvode u različitim situacijama.



Nema komentara:

Objavi komentar