ponedjeljak, 25. travnja 2016.

SNOWSHOE MAČKA
.

Snowshoe je relativno nova pasmina mačaka porijeklom iz SAD-a, stvorena krajem 60-ih godina prošlog stoljeća. 
Nastala je križanjem Sijamske i dvobojne kratkodlake Američke mačke. 


Prvi uzgajivači su bile Dorothy Hinds-Daugherty koja je počela sa uzgojem (njezina Sijamska mačka je na svijet donesla prva tri mačića bijelih oznaka na inače standardnom „point“ krznu) i Vikki Olander koja je puno pridonesla potpunom priznanju pasmine među raznim udrugama/organizacijama te je napisala prvi standard Snowshoe pasmine. 


1974 godine dvije svjetske organizacije (CFF i ACA) priznale su Snowshoe kao eksperimentalnu pasminu; Status šampiona je dobiven 1983 od CFF a 1990 i od ACFA. Snowshoe pasmina je također potpuno priznata i od Fédération Internationale Féline (vodeća u Europi), te od „American Association of Cat Enthusiasts“, i „Cat Fanciers Federation“.
.


Snowshoe je vrlo rijetka pasmina mačke radi teškoća u uzgoju mačaka točno propisanih oznaka na krznu kao i  nemogućnosti da se predvidi izgled mačića. Krzno koje se očekuje kod ove pasmine je „point“ oznaka, a može doći u različitim bojama. Point oznaka znači da svjetlija boja krzna na trbuhu i leđima postepeno postaje sve tamnija na šapama, ušima i repu (vrlo tipično za Sijamske i neke druge mačke). 

Na tom „point“ krznu se očekuju bijele rukavice („mittens“) na prednjim te bijele čizmice („boots“) na zadnjim šapama kao i obrnuti V na nosu. Gene je teško kontrolirati, i kod mnogih mačaka „čizmice“ su pre visoke, ili pre niske, a ponekad mačić nema niti jednu bijelu mrlju na sebi. Isto tako mačić moće imati previše bijele dlake ili pak da su bijla područja krzna neprihvatljivo smještena na tijelu mačića. 

.



Na sve to, Snowshoe standard traži tijelo mačke u kojemu su kombinitrani  čvrstina Američke Kratkodlake mačke sa dužinom Sijamske. Iako je taj zahtjev lakše ostvariti nego dobiti željene bijele oznake  na krznu, dodatan zahtjev za točnim oblikom glave i pozicija ušiju dodatno komplicira ionako otežan uzgoj. 


Sa tako visokim očekivanjima postaje potpuno jasno da je stvaranje perfektne Snowshoe mačke zaista težak zadatak.  



Anatomija
Snowshoe je srednje velika mačka i kod nje se očekuje da je sve srednje („medium“). Mužjak teži 4-7 kg a ženka 3-6. Glava ne smije biti kao kod Sijamske mačke, uši srednje do velike i široke u svojoj bazi, vrhovi malo zaobljeni. Plave oči su bademastog oblika malo položene.

Glava može biti trokutasta, ali može biti i tradicionalnog mačjeg oblika („appleshape“). Kratka dlaka je „point“ oznaka sa bijelim oznakama. Point boje (na ušima, repu, licu i nogama) su boje nastale od osnovne crne boje. Tijelo je jedne boje, koja malo tamni na leđima, ramenima i bokovima; svjetlije nijanse na prsima i trbuhu. Jastučići na šapama mogu biti bijeli, point boje, boje mesa ili šasreni (kombinacija). Boja im sa vremenom tamni, čak do nijanse čokoladne smeđe boje. Rep je takodjer srednje duljine. 


Fédération Internationale Féline (FIFe – vodeća Europska udruga) priznaje crnu („seal“), plavu, čokoladnu, crvenu, krem, cimet, i žuto smeđu point koloraciju. Preferirane oznake se sastoje od simetričnog obrnutog bijelog V na licu te „bijelih rukavica“ na prednjim i „čizmica“ na zadnjim nogama, iako mnoge Snowshoe mačke imaju samo bijele brkove ili bradu, sa dodatnim mrljama bijele boje na tijelu. Snowshoe mačići se rađaju potpuno bijeli, oznake postaju vidljive tek nakon 2 do 3 tjedna. Svaka Snowshoe mačka ima svoj jedinstveni „uzorak“.







Snowshoe mačke su generalno privržene i ugodnog karaktera. Uživaju u društvu ljudi, pogotovo vole maženje, te se vrčp rado druže sa djecom i drugim mačkama. Snowshoe pokazuju jako veliku privrženost i ljubav prema svojim vlasnicima. Stoga ne čudi što ne vole ostati dugo same pa ih bilo dobro u slučaju dugog izbivanja iz kuće ostaviti u društvu drugih mačaka.



Snowshoe se vrlo rado glasaju, ali njihov mjauk nije niti približno glasan kao recimo kod Sijamske mačke.
Te mačke nemaju samo predivan izgled već ih krasi i izvanredna inteligencija: vrlo brzo nauče otvarati vrata a mogu naučiti i razne trikove. Snowshoe jako vole vodu, posebno tekuću (iz slavine npr.), a mogu i zaplivati. Iako vrlo aktivne (do duboke starosti) nisu nemirne mačke. Naprotiv, zbog njihovog nastojanja da stalno spavaju nekome u krilu, za njih mnogi kažu da imaju vrlo izražena terapeutska svojstva.



Snowshoe je pasmina izračene osobnosti, sposobna neprestalno zabavljati svoje vlasnike. Te mačke sebe ne smatraju mačkama, one se smatraju ljudima. Iako vrlo privržene članovima svoje obitelji, Snowshoe mačke se mogu uznemiriti u društvu nepoznatih osoba, ili van poznatog okruženja.





Ta mačka obožava svoj dom. Pod uvjetom da imaju svoje društvo, Snowshoe mačke vrlo rijetko pokazuju želju da napuste svoj prostor. Stoga su odličan izbor za kućnu mačku.



Nema značajnijih zdravstvenih problema koje bi specifično povezivali sa Snowshoe. To ne čudi ukoliko u obzir uzmemo poznatu dugovjećnost Sijamskih mačaka u kombinaciji sa naglašenim zdravljem i otpornošću Američke Kratkodlake mačke.

Preuzeto s: http://www.snowshoe.com.hr/snow_hr.htm





Nema komentara:

Objavi komentar