nedjelja, 24. travnja 2016.

SAVANNAH MAČKA
Mačka vrste Savannah nastala je križanjem domaće mačke i servala (srednje velika afrička mačka s velikim ušima. Prvi podaci o ovoj pasmini sežu u 1986. godinu, a ime je dobila po prvoj mački koja se zvala Savannah.

Ako vas privlače mačke koje podsjećaju na rođake iz divljine, onda je Savannah savršena za vas. Zbog svog vitkog i visokog tijela izgledaju veći nego što to težinom jesu. Prosječna težina ove pasmine je između sedam i devet kilograma, dok su prve generacije pasmine bile nešto teže, odnosno mogle su doseći težinu između 9 i 18 kilograma. No, veličina može varirati ovisno o utjecaju gena, odnosno generacija – F1, F2 generacije su uglavnom veće zbog većeg utjecaja gena divljih predaka – te također ovisi o spolu (mužjaci su veći).

Savannah mačke su znatiželjne, odane ljudima poput pasa, aktivne i iziskuju puno aktivnosti, puno ‘okomitog’ prostora kako bi se mogle penjati. Vrlo ih je lako naviknuti na povodac te vole šetnje.


Savannah kao i sve druge velike mačke može imati sklonost ka hipertrofičnoj kardiomiopatiji, a i mogućnost nešto manje jetre u odnosu na svoju tjelesnu veličinu (osobnost nasljeđena od servala) – no, u principu se radi o veseloj i zdravoj pasmini koja je idealan kućni ljubimac za one koji vole puno aktivnosti.


Imajte na umu da se sa Savannah mačkom treba puno više baviti nego s ‘običnom’, domaćom mačkom. Baš kao pas, zahtijeva više kretanja i interakcije.

Tjelesna obilježja ove pasmine su:
Tijelo – visoko i vitko
Glava – ‘trokutastog oblika’
Oči – gornji kapak ima oblik bumeranga, donji badema, a oba oka prati crna linija na krznu, oči dublje postavljene te gornji kapak zbog svog oblika tvori zaštitu od sunca
Nos – širok i obrubljen
Uši – velike i visoko postavljene
Vrat – dug
Noge – dugačke s dugim prstima
Krzno – podsjeća na svog divljeg pretka, ovalni i okrugli uzorak, ne iziskuje stalno četkanje
Rep – uzorak s crnim prstenovima, preferira se kraći i tanji







Kao i kod bengalske mačke, i ona zahtjeva nekoga tko će se baviti s njim, jer je po prirodi jako živahna. Jako je dobra skakačica, koja bez problema može skočiti na vrh vašeg hladnjaka. Još jedna njezina zanimljiva karakteristika je i činjenica da ova mačka ima i smisao za humor. Neke od omiljenih šala su joj skrivanje od vlasnika, a onda kada je sigurna da je ne vidite, bocnut će vas šapom ili će se popeti na neko visoko mjesto i bacati stvari na vas. Bar će njoj to biti šala.











Nema komentara:

Objavi komentar